Skip to main content

Lastensuojelun asiakkaina on monenlaisia perheitä. Perhetilanteet ja haasteet ovat moninaisia ja usein monimutkaisia. Riippumatta siitä, millaisia perheen haasteet ovat, vanhemmat kokevat usein kuormitusta ja stressiä. Vanhempien kokemusten ja ajatusten kuuleminen palveluissa on välttämätöntä, jotta perheet voivat saada oikeanlaista tukea. Tukemalla vanhempaa, tuetaan koko perhettä. Kokemuskumppanivanhemmat haluavat kuulla ja tukea sinua!

Kokemuskumppani on vanhempi, jolla on henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta asiakasvanhempana sekä motivaatiota auttaa ja tukea muita vanhempia ja perheitä. Hän on saanut koulutusta, jossa hän on työstänyt kokemuksiaan ja lisännyt tietoa osaksi kokemuksen tuomaa asiantuntijuttaan. Kokemuskumppanilla on ymmärrys siitä, mitkä palvelut ovat auttaneet itseä ja perhettä. Hänellä on halu kehittää tuloksellisempaa lastensuojelua yhdessä työntekijöiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Tukiperheen voima: Vanhemman näkökulma ja kokemukset
Tukiperheen voima: Vanhemman näkökulma ja kokemukset

Tukiperheen voima: Vanhemman näkökulma ja kokemukset

Tukiperhe voi monelle perheelle olla arjen pelastaja, levähtämisen mahdollistaja ja luottamuksellisten ihmissuhteiden rakentaja. Perheet kaipaavat…
Lue lisää
Kokemuskumppani Hannele tutuksi
Kokemuskumppani Hannele tutuksi

Kokemuskumppani Hannele tutuksi

Tässä blogisarjassa esittelemme kokemuskumppaneitamme. Kysyimme heiltä mm. näkemyksiä lastensuojeluasiakkuuteen johtaneista syistä, mikä asiakkuudessa toimi ja…
Lue lisää

Missä kokemuskumppani voisi olla minulle avuksi?

Kokemuskumppani on ikään kuin vanhemman tukihenkilö, joka voi olla apuna sekä tukena monissa arkisissa asioissa. Kokemuskumppani voi olla tulkkina sinun ja sosiaalityöntekijän välillä ja olla mukana esimerkiksi tukenasi tapaamisissa. Jokaisella kokemuskumppanilla on erilaiset vahvuusalueet ja tietoa/ymmärrystä erilaisista lastensuojelun palveluista, lapsiin liittyvistä haasteista, omaan jaksamiseen liittyvistä pulmista jne.

Miten saan kokemuskumppanin?

Keskustele asiasta sosiaalityöntekijäsi kanssa ja ota yhteyttä haluamaasi kokemuskumppaniin. Voit myös olla ensin yhteydessä kokemuskumppaniin ja sen jälkeen sosiaalityöntekijääsi. Tämän jälkeen sovitte yhdessä aloitustapaamisen, jossa kirjaatte sopimukseen tukisuhteen reunaehdot (tukisuhteen kesto, tapaamisten määrä, tavoitteet)

Mistä tiedän kuka kokemuskumppaneista olisi minulle sopivin?

Voit tutustua kokemuskumppaneihin täällä. Voit ottaa kokemuskumppaniin yhteyttä sähköpostitse ja sopia tutustumistapaamisen.

Mikäli pohdit useamman kokemuskumppanin välillä, voit tavata heistä myös useamman ja tehdä valintasi vasta näiden tapaamisten jälkeen.

Voit myös laittaa pyynnön työryhmän kautta kaikille kokemuskumppaneille. Kuvaa lyhyesti millaista tukea kaipaat ja heistä vastaava ne, jotka kokevat tilanteenne jotenkin tutuksi tai kokevat voivansa olla avuksi.

Lähetä pyyntö työryhmän kautta

Mitä jos en haluakaan enää jatkaa tukisuhdetta kokemuskumppanin kanssa?

Kaikkien osapuolien on mahdollista lopettaa tukisuhde milloin tahansa ilmoittamalla asiasta muille osapuolille.

Voinko saada kokemuskumppanin ilman, että sosiaalityöntekijä tietää asiasta?

Työskentelyssä avainasemassa on luottamus ja yhteistyön sujuvuuden kannalta on tärkeää, että kaikki osapuolet toimivat avoimesti.

Onko kokemuskumppaneilla salassapitovelvollisuus?

Jokainen kokemuskumppani on allekirjoittanut salassapitosopimuksen. Salassapitovelvollisuus jatkuu myös tukisuhteen päättymisen jälkeen.

Missä kokemuskumppania tavataan?

Voitte sopia tapaamisenne yhdessä niin, että se tuntuu molemmista luontevalta. Tavata voi myös puhelimitse tai tietokoneella etänä.

Voiko lapsi olla mukana tapaamisilla?

Kyllä voi. Tällöin tulee kuitenkin pitää mielessä se, että keskusteltavat asiat ovat lapsille sopivia.

Voiko kokemuskumppani olla molempien vanhempien tukena?

Estettä tälle ei ole, mutta asiaa on hyvä pohtia tapauskohtaisesti.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

Polkuja, joiden päässä näkyi hento valo on kahden STEA:n vuosina 2020–2022 rahoittaman hankkeen, Asiakkaasta kumppaniksi ja Vanhempien ääni lastensuojeluun, yhteinen julkaisu.

Kokemuskumppaneillamme on yhteiset eettiset periaatteet, joita jokainen kokemuskumppani on sitoutunut noudattamaan.

Lastensuojelun keskusliiton ja  THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) sivuilla on selitetty lastensuojeluun liittyviä sanoja ja käsitteitä. Tutustu niihin alla olevien linkkien kautta.

Kokemuskumppanit ovat koonneet yhdessä lastensuojelun asiakasvanhempien kanssa lausahduksia ja ajatuksia, jotka saattavat tulla esiin asiakastapaamisilla.

Kokemuskumppanit Ansku ja Piia keskustelevat kokemuksistaan kodin ulkopuolisesta sijoituksesta.

Kuuntele podcast

Mikko Ailorannan kanssa keskustelemassa kokemuskumppanit Pia Köpsi ja Saija Kivisalo.

Kuuntele podcast