Skip to main content

Lastensuojelussa jokainen työntekijä on toteuttamassa yhtä yhteiskuntamme merkittävimmistä tehtävistä, tukemassa lasten ja perheiden mahdollisuuksia turvalliseen ja hyvää elämään. Koulutetut kokemuskumppanit haluavat olla tässä työssä osallisina, jotta yhdenkään perheen tai työntekijän ei tarvitse ratkoa haasteita yksin.

Kokemuskumppani on vanhempi, jolla on henkilökohtaista kokemusta lastensuojelusta asiakasvanhempana sekä motivaatiota auttaa ja tukea muita vanhempia ja perheitä. Hän on saanut koulutusta, jossa hän on työstänyt kokemuksiaan ja lisännyt tietoa osaksi kokemuksen tuomaa asiantuntijuttaan. Kokemuskumppanilla on ymmärrys siitä, mitkä palvelut ovat auttaneet itseä ja perhettä. Hänellä on halu kehittää tuloksellisempaa lastensuojelua yhdessä työntekijöiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Kokemuskumppani Hannele tutuksi
Kokemuskumppani Hannele tutuksi

Kokemuskumppani Hannele tutuksi

Tässä blogisarjassa esittelemme kokemuskumppaneitamme. Kysyimme heiltä mm. näkemyksiä lastensuojeluasiakkuuteen johtaneista syistä, mikä asiakkuudessa toimi ja…
Lue lisää
Kokemuskumppani Olga tutuksi
Kokemuskumppani Olga tutuksi

Kokemuskumppani Olga tutuksi

Tässä blogisarjassa esittelemme kokemuskumppaneitamme. Kysyimme heiltä mm. näkemyksiä lastensuojeluasiakkuuteen johtaneista syistä, mikä asiakkuudessa toimi ja…
Lue lisää

Missä kokemuskumppaneiden osaamista voi hyödyntää?

Vertaistukitehtävät asiakasvanhemmille: vertaistukea vanhemmuuteen, tukea palvelutarpeiden tunnistamiseen ja sopivien palveluiden löytämiseen, tukea perheenjäsenten haasteiden ja voimavarojen tunnistamiseen, kriisin läpikäymiseen, huostaanoton valmisteluvaiheessa, kotiuttamisen vaiheessa, verkostoihin, verkostoihin valmistautumiseen, systeemiseen tiimiin vanhemman tueksi.

Vertaistukitehtävät työntekijöille: työpariksi kotikäynnille, ohjaajapariksi vanhempien ryhmään, systeemiseen tiimiin tuomaan asiakasnäkökulmaa, haastavan asiakastilanteen konsultoinnissa.

Kehittämistehtävät: työryhmän kehittämispäivissä, esitteiden laatimisessa, lastensuojelu palvelujen kehittämisessä, työntekijärekrytoinnissa.

Vaikuttamistehtävät: paneelikeskustelut, blogit, koulutustilaisuuksien puheenvuorot, kohtaamiskoulutus.

Toiminta on uutta ja kannustamme rohkeasti yhteistyöhön kokemuskumppaneiden kanssa. He voivat olla avuksi hyvinkin erilaisissa tehtävissä, missä lastensuojelun palvelukokemuksista ja perheeseen liittyvistä haasteista selviämisestä voisi olla hyötyä!

Mistä löydän ja miten valitsen kokemuskumppanin?

Vanhemmalle vertaistueksi?

Kokemuskumppanit esittelyteksteineen löydät täältä.

  • Esittelyteksteihin tutustumalla vanhemmalla on mahdollisuus valita itselleen sopivimman oloinen kokemuskumppani. Vanhempi saattaa tarvita apua sopivan vertaisen valinnassa.
  • Sinä, vanhempi tai te yhdessä voitte olla yhteydessä Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen työntekijöihin sähköpostitse, puhelimitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen täällä.

Hankehenkilökunta kartoittaa sopivaa kokemuskumppania ja välittää tehtävään sopivan kokemuskumppanin sähköpostiosoitteen vanhemmalle ja työntekijälle. Mikäli vanhempi toivoo, voi kokemuskumppani olla ensin yhteydessä vanhempaan.

Kehittämistehtäviin?

Kokemuskumppanit esittelyteksteineen löydät täältä.

  • Voit tutustua kokemuskumppaneiden esittelyteksteihin ja olla itse suoraan yhteydessä kokemuskumppaniin tai
  • olla yhteydessä Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen työntekijöihin sähköpostitse, puhelimitse tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen täällä ja toiveen millainen tehtävä tai mistä asiasta kokemusta.

Mitä teen, jotta saan kokemuskumppanin työni ja/tai asiakasvanhempani tueksi?

Voit tutustua kokemuskumppaneihin täällä. Voit ottaa kokemuskumppaniin yhteyttä sähköpostitse ja sopia tutustumistapaamisen.

Mikäli pohdit useamman kokemuskumppanin välillä, voit tavata heistä myös useamman ja tehdä valintasi vasta näiden tapaamisten jälkeen.

Vertaistukisuhde:

Sovi alkutapaaminen valitun kokemuskumppanin ja asiakasvanhemman kanssa, missä sovitaan vertaistukisuhteen tavoitteet, kesto ja laajuus, esimerkiksi: vanhemman tukeminen lapsen huostaanottoprosessissa, 1.1.2021 – 31.5.2021, 8–12 t/kk.

Kirjaa sovitut asiat sopimukseen. Saat sopimuspohjan pyytämällä hanketyöntekijöiltä.

Vertaistukisuhde perustuu aina vapaaehtoisuuteen.

 

Kehittämistehtävissä:

Sovi kokemuskumppanin kanssa toimeksianto, mitä toiveita/teemoja tilaisuuteen on, sen toteuttamisajankohta ja -paikka sekä yhteyshenkilö. https://www.lskl.fi/julkaisut/lastensuojelun-kokemusasiantuntijuuden-eettiset-ohjeet/

Lähetä pyyntö

Millainen sopimus kokemuskumppanin kanssa laaditaan ja allekirjoitetaan?

Vertaistukisuhde kirjataan asiakkaan asiakassuunnitelmaan, johon määritellään vertaistukisuhteen tavoitteet, kesto ja laajuus.

Kokemuskumppanin kanssa voidaan tehdä myös erillinen sopimus. Sopimukseen on lisätty sitoumus vaitiolovelvollisuuteen. Kokemuskumppanilta voi pyytää myös erillisen allekirjoituksen vaitiolositoumukseen.

Kokemuskumppanin toiminta perustuu sosiaalityöntekijän päätökseen. Tärkeää, että työntekijät ovat mukana vertaistukisuhteiden solmimisessa ja vertaistukityön tavoitteiden määrittelyssä ja arvioinnissa yhdessä vanhemman ja kokemuskumppanin kanssa.

Miten kokemuskumppanin työtä seurataan?

Kokemuskumppanin ja asiakasvanhemman vertaistukisuhteessa toteutetaan kaikille yhteinen alku- ja lopputapaaminen, jossa alkutapaamisella määritellään tavoitteet ja lopputapaamisella kirjataan tavoitteiden mahdollinen toteutuminen. Jos vertaissuhde jatkuu pitkään, on hyvä välillä tavata yhdessä vanhemman ja kokemuskumppanin kanssa ja tarkastella tavoitteita ja tehdä tarvittavia muutoksia sopimukseen.

Vertaistukisuhteen lopputapaamisella täytetään myös Asiakkaasta kumppaniksi-hankkeen asiakaskysely työntekijöille täällä.

Vanhemmalle on omat kyselyt, jotka kokemuskumppani toimittaa hänelle.

Epäkohdissa ole aina yhteydessä Asiakkaasta kumppaniksi-hankehenkilöstöön.

Vertaistukisuhde perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Vanhempi tai kokemuskumppani voi niin halutessaan purkaan vertaistukisuhteen ilmoittamalla siitä kaikille osapuolille.

Kuinka maksan kokemuskumppanille palkkion ja matkakulukorvauksen?

Kokemuskumppaneille maksetaan palkkio yhdessä sovituista tehtävistä ja tuntimääristä. Tarkemmat ohjeet saat hanketyöntekijöiltä.

Miten kokemuskumppani raportoi vertaistukisuhteesta työntekijälle?

Kokemuskumppanilla ei ole kirjaamisvelvoitetta. Tukisuhteen ja siihen asetetuista tavoitteista puhutaan aina yhteisellä tapaamiselle asiakasvanhemman, kokemuskumppanin ja työntekijän kesken. Tällaisen tapaamisen voi sopia aina tarvittaessa.

Mikäli vertaissuhteessa tulee ilmi asioita, jotka vakavasti vaarantavat lapsen kasvua ja kehitystä niin kokemuskumppanit tekevät lastensuojeluilmoituksen. Koulutuksessa käydään läpi lastensuojeluilmoituksen tekeminen. He voivat konsultoida asiasta vastuutyöntekijää tai hankehenkilökuntaa.

Mistä tiedän, että kokemuskumppani on käsitellyt oman perheen lastensuojeluun liittyvät asiat?

Kokemuskumppanit haastatellaan ennen koulutuksen alkua. Koulutukseen tulon kriteerinä on, ettei oman perheen tilanne ole enää kriisissä ja asiat ovat läpikäytynä. Kriteerinä on myös kyky tehdä yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa. Näitä asioita työstetään myös koulutuksen aikana. Jos koulutuksen aikana koulutettava itse kokee tai ilmenee, ettei ole vielä valmis tehtäviin niin hän ei jatkossa voi toimia kokemuskumppanina.

Kokemuskumppanit toimivat eettisten periaatteidensa mukaisesti.

Millainen kokemuskumppaneiden koulutus on?

Koulutus kestää n. 5 kk / 100 t viikoittaiset ryhmätapaamiset.

Koulutuksen jälkeen kokemuskumppaneilla on mahdollisuus työnohjaukseen sekä mahdollisuus saada apua, neuvoja ja tukea hankehenkilökunnalta.

Kuinka kauan vertaissuhde voi kestää?

Aika sovitaan aina yksilöllisesti. Voidaan sopia esim. kaksi kuukautta ja pohditaan sen jälkeen, miten ja miten tiiviisti jatketaan.  Vertaistukisuhteita on ollut parista tapaamisesta yli vuoden kestäviin suhteisiin. Pääsääntöisesti tutustumisvaiheessa tapaamiset ovat tiiviimpiä, joka viikkoisia, mutta usein tapaamisten tarve vähenee ajan myötä.

Pitääkö työntekijän aikatauluttaa tapaamiset?

Vanhempi ja kokemuskumppani sopivat tapaamiset keskenään sopimukseen kirjattujen tuntien mukaan. Kokemuskumppani huolehtii, ettei tuntimäärät ylity. Jos tulee poikkeustilanteita esim. perheen tilanne kriisiytyy ja tarvitaan enemmän tapaamisia, sovitaan lisätunnit aina sosiaalityöntekijän kanssa.

Millä alueella kokemuskumppanit toimivat?

Tällä hetkellä toiminta-alue on pääasiassa Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Yksi vertaistukisuhde jatkui etänä jonkin aikaa asiakasperheen muutettua alueen ulkopuolelle. Etäyhteyksiä hyödyntäen pystymme toimimaan myös valtakunnallisesti.

Tarvitaanko Vanhemmalta vanhemmalle -vertaisryhmään maksusitoumusta?

Vanhemmalta vanhemmalle -ryhmät ovat vanhemmille ja sosiaalitoimelle maksuttomia. Ryhmään osallistumiseen ei tarvita sosiaalityöntekijän päätöstä.

Mitä jos kokemuskumppani on vanha asiakkaani tai tuttu jostain muusta yhteydestä?

Myös sosiaalityöntekijällä on mahdollisuus todeta esteellisyys ja evätä vertaissuhde tällä perusteella. Tässä tilanteessa voidaan vanhemmalle etsiä joku toinen vertainen.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana

THL:n Tutkimuksesta tiiviisti -sarjan julkaisu: Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeessa tehdystä Anna-Maria Isolan tutkimuksesta 

Yhteiskehittäminen on viime vuosina lisääntynyt sote-alalla palveluiden kehittämisen tukena. Sari Stenroos ja Mari Turja kertovat blogissaan kokemuksia asiakas- ja verkostolähtöisestä yhteiskehittämisestä ja sen merkityksestä työn vaikuttavuuden näkökulmasta.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus fermentum, felis quis iaculis imperdiet, enim metus bibendum sapien, ut luctus risus nulla non sapien.

Kokemuskumppanit ovat koonneet yhdessä lastensuojelun asiakasvanhempien kanssa lausahduksia ja ajatuksia, jotka saattavat tulla esiin asiakastapaamisilla.

Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen tarkoituksena on lastensuojelun asiakasvanhempien kokemustiedon lisääminen ja hyödyntäminen lastensuojelun asiakastyössä ja kehittämisessä. Tarkoituksena vahvistaa lastensuojelun vanhempien ääntä, osallisuutta ja toimijuutta, jotta lastensuojelupalvelut kohdentuvat osuvammin ja palvelujen tarve vähenee. Tavoitteena on luoda New Yorkissa kehitetyistä vertaisuuteen perustuvista uusista toimintatavoista lastensuojelussa Suomeen sopivia toimintamalleja yhteiskehittämällä niitä hanketyöntekijöiden, lastensuojelun ammattilaisten ja asiakkaana olevien vanhempien kanssa.

Asiakkaasta kumppaniksi -hankkeen taustalla on tutkittua tietoa vertaistuen vaikutuksista New Yorkissa. Linkistä löytyy Turun yliopiston sosiaalityönopettajan Enna Toikan 9.4.2019 päiväämä selvitys lastensuojelun vertaistoimintaan perustuvasta New Yorkissa kehitetyistä toimintatavoista. Täältä löytyy tarkemmin taustaa, mistä on otettu mallia niin kokemuskumppanikoulutukseen, vertaistukitoimintaan kuin Vanhemmalta vanhemmalle -vertaistukiryhmiin.

Lue Enna Toikan selvitys täältä